Langkah-langkah yang betul untuk penyediaan susu si manja :-
  1. Tuangkan dahulu air masak yang telah disejukkan ke dalam botol susu anak.
  2. kemudian tuangkan  sedikit demi sedikit air panas sehingga air dalam keadaan suhu suam. Contoh sukatan : 4 oz air masak , 1 oz air panas untuk susu 5oz
  3. Tambah susu formula mengikut sukatan yang telah diberikan pada tin dengan menggunakan sudu yang dibekalkan.
  4. Tutup botol. dan goncangkan sehingga larut dan sebati.
  5. Uji suhu dengan menuang botol dan biarkan sedikit susu jatuh ke atas pergelangan tangan anda di sebelah dalam. Ia seharusnya terasa suam, bukan panas.
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/types-of-infant-formula_171x200_141522707.jpg
Disertakan juga langkah membancuh susu yang dipetik dari laman web kementerian terbabit.
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/step1.jpg
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/71215/step2%20baru.jpg
INFO
  • Mungkin masih ada cara-cara lain untuk membancuh susu yang betul , tetapi tujuannya adalah sama untuk pastikan susu tidak kehilangan nutrien.
  • Jangan menggunakan ketuhar gelombang mikro (microwave) untuk menyediakan atau memanas semula susu. Pemanasan ketuhar gelombang mikro yang tidak sekata boleh menyebabkan ‘titik panas’ (hot spots) di dalam susu. Keadaan ini akan menyebabkan mulut bayi melecur.
Sumber: Blog butiksihatcomel.blogsot.com